Üdvözöljük honlapunkon!
Törpepapagáj

A rózsásfejű törpepapagáj (Agapornis roseicollis)Száraz fás és cserjés szavannák lakója dél-nyugat Afrikában. Tápláléka magokból, rügyekből és levelekből áll. Szárnyhossza 10 centiméter, a teljes madárka 16-17 centiméter.

A hím alapszíne fényes világoszöld, a hasa sárgás. Feje és nyaka rózsaszínű, a homloka valamivel sötétebb. A háta zöld, a farkcsíkja kék. Evezőtollai feketék, az alsó szárnyfedők és a szárnyszegély zöld. Farka szintén zöld, a két középső tollat kivéve valamennyi farktoll tövén narancsszínű folt látható. A farktollak végei kékek, a jellegzetes fekete keresztcsík nála is megtalálható. Az írisze barna. Csőre halvány hússzínű, lába szürke.

Különbségek a hím és a tojó között:
A hím és a tojó külsőre csaknem egyforma.
A tojó medencecsontján elöl néhány milliméternyi hézag van, míg a hímé összefüggő. A tojó színei halványabbak, a homlokcsíkja kisebb, a farcsíkja is keskenyebb, fejének formája lekerekítettebb. Némelyik tojónál a nyak rózsaszínje szürkés árnyalatú.

Szaporodás: A fészekalj 3-4 tojás, a költési idő 22 nap, a fészkelési idő 5-6 hét. Ezután a szülők a fiókákat még kb. két hétig odún kívül etetik.
Nálunk most 5500,-ft-ért kapható.