Üdvözöljük honlapunkon!
Amandina


A díszpintyek családjába tartozó madarakat gyakorlatilag két csoportba szokás sorolni: a kisebb testű, vékonycsőrű zömében afrikai eredetű asztrildokra és a viszonylag nagyobb testű vastagabb csőrű (auszráliai vagy délkeletázsiai) amandinákra.

AmandinaÉlőhelyük
Élőhelyük Kelet-, Északkelet-Ausztrália.

Leírás: 12-13 cm hosszú, karcsú madarak, testsúlyuk mindössze 2 dkg, színpompájuk vonzza az emberi szemet. A fej színe lehet piros, fekete, sárga, mellük színe lila vagy fehér. Hasuk halvány sárga, hátuk, szárnyuk zöld színű. A hímek tarkóján élénk kék szalag van, farktolluk hosszú, villában végződik. A tojók tollazata sokkal halványabb, faroktolluk rövid. A hímek szinte folyamatosan, halkan fütyülnek.

Igényeik: A meleg- és párás élőhelyet kedvelik. A hőmérséklet nem szabad, hogy 20-22 °C-fok alá süllyedjen. Ha a hőmérséklet 25 °C-fok fölött van, igen magas relatív páratartalommal jól érzik magukat. Röptük gyors, cikázó, lehetőleg minél nagyobb helyet biztosítsunk számukra.

Gyakorlatilag akár egy tenyészpár vagy akár egy 6-8 darabot számláló csoport részére optimális méretűnek tekinthető egy
 • 100 cm hosszú,
 • 50 cm magas,
 • 40 cm mély
  dobozkalitka.

  Eledel: Javasolt magkeverék: 50% fehérköles, 25% fénymag, 25% muhar, egyéb apró magvak, úgy mint négerköles stb. Madarainknak időről-időre más és más a magigénye. Van időszak, amikor nem győzzük fénymaggal, máskor pl. fehér kölessel etetni őket. Ösztönösen tudják, mire van szükségük, érdemes figyelnünk rá. A fürtöskölest csomókban akasszuk eléjük, rákapaszkodva minden mennyiséget elfogyasztanak belőle.

  Szaporodás: Szaporodásuk szeptembertől nyár elejéig tart, egy összeszokott pár ez idő alatt képes 3-szor, ill. 4-szer is költeni, és fiókáikat felnevelni. Farostlemezből készült elől félig nyitott pinyt-odút biztosítsunk nekik, amelyben a finom fűszálakat már elrendeztük.

  Tojásaik száma maximum 6 db, a költési idő 18 nap, a szülők felváltva költenek és kelés után mindketten etetnek. Mivel rendkívül alacsony a fehérje-szintetizáló képességük, a tojásos lágyeleséggel óvatosan bánjunk, inkább csíráztatott magokat, sárgarépát, salátát vagy tyúkhúrt (reszelve illetve apróra vágva) adjunk nekik.

  A 8 napos, csupasz fiókákat szüleik takaratlanul hagyják, csak etetni járnak be. Ha a hőmérséklet alacsony, azok könnyen elpusztulhatnak. A tollas kismadarak 3 hetes koruk körül hagyják el a fészket, színük zöldes-szürke.

  Színpompájukat 4-6 hónapos korukra érik el.